Fortællingen om Rejsen til Morgenrødens Hav af Bjarne Reuter er endnu en af de historier der brændte sig fast i mit barnehjerte. Jeg er interesseret i hvorfor? Fordi jeg gerne vil lære. Jeg vil finde et par guldkorn til forfatterspiren.

Historien om de to søstre fra landet Farhn i det kolde nord udkom i 1979. Vi fik den læst op i skolen i 1984, tror jeg.

Vi var der alle. På trægulvet sad hele skolen med ørerne slået ud. Jeg sad midt på gulvet i skrædderstilling, for jeg var blevet for stor til at sidde mellem benene på de største elever, der sad ud til væggen rundt i salen. Jeg var ellers ikke god til at lytte til oplæsning i skolen, for ret hurtigt fantaserede jeg videre på det, jeg hørte, og jeg var så længe væk i tankerne, at historien var løbet fra mig, når jeg vendte tilbage. Men denne husker jeg. Den tryllebandt mig fra første linje:

”Farhn hed det land, der lå langt langt mod nord. Et stille vinterland. Alt var dækket af en sne så hvid, at selv lyset syntes blåt. Det eneste, der hørtes, var Nordenvindens stemme. Den føg vemodigt hen over de bløde snebanker. Aldrig havde nogen i Farhn set solen, aldrig havde nogen været på den anden side af Skyggeskoven…”

En eventyrlig fantastisk fortælling fra 1979

Tania er en modig pige, der drømmer om at se solen. Hendes storesøster, Vanessa, er blind, … og samvittighedsfuld. Hun blev blind den dag, deres far tog hende med for at vise hende solen på den anden side af Skyggeskoven. Men skoven tog deres far og Vanessa mistede synet.

Jeg var meget fascineret af den søde Vanessa, husker jeg. Den kolde mor, dronningen, var skrækkelig ligesom trolden i Skyggeskoven og ulvene på den store hvide tilfrosne sø, Isenblå. Mit hjerte stod stille, da Tania stjal nøglen til tårnværelset og listede op ad den forbudte vindeltrappe. Jeg længtes efter solen sammen med hende, men jeg var samtidig ved at dø af angst for, at hun ville blive opdaget. Denne skræk følte jeg med Vanessa.

Hvilke guldkorn til forfatterspiren gemmer historien på?

Hvad er der ved denne historie? Hvorfor er den særlig? Hvorfor blev jeg så glad for den dengang?

Her er de 3 gode råd til forfatterspirer som jeg har fundet i den eventyrlige fortælling “Rejsen til Morgenrødens Hav”:

  • Find på smukke ord til steder og personligheder. – Bjarne Reuter fandt på Morgenrøden, Nordenvinden, Isenblå, Ulvedronningen, Skyggeskoven, lænkehunden.
  • Skab stærke karakterer B. Reuter fandt på to skønne piger, den ene modig og stærk – den anden blid og samvittighedsfuld … og så en ond mor (meget uhyggeligt).
  • Skriv et uhyggeligt plot – B. Reuter skrev et nervepirrende eventyr om to forsømte børn, der skulle så meget igennem for deres drøm om en stor og farverig verden … 

 

Rejsen til Morgenrødens Hav er på min “Top 7” liste over børnebøger der gjorde indtryk på mig, dengang jeg var barn, fra 7 år til 14 år. Du kan se listen her:

7 elskede bøger fra min tid som barn

 

 

One Reply to “3 guldkorn til forfatterspiren fra “Rejsen til Morgenrødens Hav””

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.