Fortællingen om Silas og den sorte hoppe er en af de historier der brændte sig fast i mit barnehjerte. Jeg er interesseret i hvorfor?

Historien om Silas udkom i 1967 og blev den første af en lang elsket serie på 14 bind, skrevet af Cecil Bødker.

Som barn var jeg overhovedet ikke bevidst om at sproget i bogen fascinerede mig. Men det havde betydning. Jeg blev draget af de specielle navne på karaktererne i historien, Silas, Ben-Godik og Hestekragen, og af spændende erhverv som sabelsluger og odderjæger.

Først nu hvor jeg har læst bogen som voksen, er jeg blevet klar over hvor stor en skønhed der er i Cecil Bødkers skriverier. Mon ikke disse sproglige lavendler har tirret den barnlige nysgerrighed og gjort de indre billeder sprudlende?

lavender 1 300x123 - 5 guldkorn fra "Silas og den sorte hoppe"

Her er starten af min samling af sproglige lavendler fra den første bog om Silas:

 • Han stirrede til hans øjne blev ganske spidse i hovedet på ham…

 • …og uhyggen fik hans skind til at krympe på ryggen.

 • Han bandede forsigtigt og følte sit hoved så stort og mørt som en rådden melon. Der var kun den tynde skal, der holdt sammen på det, syntes han.

 • Konen klemte og klemte så der næsten voksede ild ud i nakken på ham…

 • når man hørte længe på den, svulmede ørernes rødder op inde i hovedet og klemte på forstanden….

 • ….og sin misfornøjede stemme og med sin magre fuglehals stukket langt ud af skjorten.

 • …råbte Bartolin med et brøl som rev han en arm af sin egen krop.

Hvad greb mig ellers?

Naturligvis blev jeg grebet af Silas. Drengen der kunne det hele selv. Han var snedigere end de voksne, vild, snarrådig og opfindsom, og han kunne ride på den smukke og vilde hest som ingen kunne tæmme. Han forstod sig på retfærdighed, men nogle gange krummede jeg tæer fordi han gik for vidt. Han var rigeligt provokerende efter min mening, så heldigvis var der også den rare og ansvarsfulde Ben-Godik. Han var min yndling. Han var et godt menneske, stolt og klog. Sådan husker jeg de to drenge.

Jeg husker også fattigdommen, og kampen for retfærdighed mod de griske voksne. Jeg husker den skrækkelig malkepige uden øjne og hendes forfærdelige forældre. Jeg husker uhyggen sammen med Hestekragen – som dog ikke er med i den første bog, og mine flossede nerver i selskab med sabelslugeren.

..og nu til de 5 guldkorn

 • Find på finurlige og uhyggelige navne til dine karakterer
 • Vær sproglig kreativ og underfundig
 • Skab et rum til barnets frihed og drøm om at bestemme selv
 • Sørg for at barnet krummer tæer, gyser og griner
 • Find på uhyggelige, grimme og dumme voksne som skal bekæmpes eller snøres

 

Silas og den sorte hoppe er på min “Top 7” liste over børnebøger der gjorde indtryk på mig dengang jeg var barn, fra 7 år til 14 år. Du kan se listen her:

7 elskede bøger fra min tid som barn

One Reply to “5 guldkorn fra “Silas og den sorte hoppe””

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.