I min stræben efter at blive en god og læst børnebogsforfatter, kigger jeg tilbage på de bøger, jeg elskede som barn. Kan jeg huske, hvad jeg elskede? og hvilke kvaliteter ser jeg i historierne nu – som voksen?

Min liste af bøger, der stadig fylder mit hjerte:

Bøgerne er listet i den rækkefølge, som de har omsluttet mit sind og mit hjerte. Den første Grynet fik jeg læst højt mange gange, inden jeg selv læste den. Jeg har nok været 7 år. Den sidste Heksefeber mødte jeg i skolen – måske i 7. klasse.

 • Grynet af Astrid Lindgren
 • Rejsen til morgenrødens hav af Bjarne Reuter
 • Silas og den sorte hoppe m.fl. af Cecil Bødker
 • Brødrene Løvehjerte af Astrid Lindgren
 • Heksens søster m.fl. af Phyllis Reynolds Naylor
 • Den uendelige historie af Michael Ende
 • Heksefeber af Leif Esper Andersen

Som barn elskede jeg de fleste af Astrid Lindgrens fortællinger, men har kun taget de to mest invaderende med på listen, men selvfølgelig elskede jeg også Pipi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg, Ronja Røverdatter og Alle vi børn i Bulderby.

 

Mine barndoms yndlingsbøger

Jeg har i sinde at lave en blogpost-serie, hvor jeg ser nærmere på hver enkelt af de 7 bøger, som jeg har listet herover. Den første bliver Silas og den sorte hoppe af Cecil Bødker. Jeg har allerede læst den igen, og jeg kan røbe, at jeg stadig er vild med den. Hvorfor, kan du læse om i næste blogpost.

5 guldkorn fra “Silas og den sorte hoppe” (udgivet d. 21. maj 2018)

3 guldkorn til forfatterspiren fra “Rejsen til Morgenrødens Hav” (udgivet d. 22. sep. 2018)

Hvilke bøger husker du tydeligst fra din tid som barn? Skriv dem i kommentaren, TAK 🙂

15 Replies to “7 elskede bøger fra min tid som barn”

 1. Jeg læser stadig med jævne mellemrum mine yndlingsbørnebøger. Flere serier har jeg selv på reolen. Det gælder Den sorte hingst, De Tre Detektiver, De Fem, Ronja Røverdatter, Silas og den sorte hoppe, Dragonlance serien, Heksens søster serien osv. Jeg har en stor samling, der hele tiden vokser. Elsker børne og ungdomsbøger. 🙂

 2. Jeg husker tydeligt “Ulriks lyst” af Thøger Birkelund. Den ramte noget i tiden… som jeg genkendte og blev fascineret af hos mine lærere, der var lidt flippede. Selv kom jeg fra et parcelhus… og det var der ikke meget kollektiv over. Ellers elskede jeg “Mysteriet om…”-serien af Enid Blyton.

  1. Tak for din kommentar, Steen. Dejligt med en mandlig vinkel på børnebøgerne 🙂 Jeg kender slet ikke de bøger, du nævner, men jeg husker måske et eller andet omkring “Mysteriet om….”

 3. Åh der blev læst utroligt meget i mit barndomshjem – der blec læst super meget højt og det blev også forventet at man læste selv – her blev grunden til min kærlighed til bøger lagt 🙂

  Hvis jeg skl nævne 7 bøger så vil jeg starte med 3 fra din liste

  Silas serien, Brødrene Løvehjerte og Den Uendelige Historie

  De andre 4 må så blive:

  Serien og Den Sorte Hingst, Kaptajnen på 15 år, Moby Dick og H C Andersen samlede eventyr

  1. Tak for din kommentar, Hanne. Jeg elskede også Den sorte hingst, men kan ikke huske om jeg læste bogen eller om det er filmen, jeg husker.

 4. Uh, der blev læst mange bøger i min familie. Hver eneste aften blev der læst godnathistorie og repertoiret var bredt, da jeg har to søstre og en bror.
  Den første bog jeg selv husker at have læst, og som virkelig gjorde indtryk på mig, er ikke ret kendt. Den hedder “Min fars drage” af Ruth Stiles Ganneth. Det er en bog skrevet i 1948 og oversat fra amerikansk i 1967. Jeg har den faktisk endnu (derfor de præcise data)
  Den handler om en far, som møder en magisk kat, som sender ham ud på et eventyr. Han finder en ø hvor dyrene kan tale og til sidst finder han en drage.
  Jeg tror jeg var 5 eller 6 år da jeg læste den – jeg har altid elsket bøger, så det var ret tidligt, jeg ved det. Jeg husker også at den ikke var letlæst for mig Men den er meget poetisk. Jeg læste den for min datter, da hun var 7.
  Fornyeligt har jeg (gen)hørt hele Silas serien på lydbog. Det er nok stadig nogle af mine yndlings børnebøger! Men det er jo svært at vælge, der er så mange gode: Niels Holgersens forunderlige rejse; Hobbitten; Den rare røver runkeldunk; bare for at nævne et par stykker

  1. Åh ja, Røveren Runkeldunk havde jeg helt glemt på listen. Den var jeg godt nok også vild med. Hobitten også, men den læste jeg først, da jeg var 20. Niels Holgersens forunderlige rejse har jeg stadig til gode. Tak for input!

   1. Min far læste Hobbitten for os unger på en skiferie. Min bror var vel 16 år, storesøster 13, jeg var 12 og min lillesøster 8 år. Vi lejede en meget primitiv hytte af nogle nordmænd, og der var ingen elektricitet og det var jo før ipad’s og den slags. Sikke meget man fik ud af sin tid dengang

 5. Da jeg var helt lille læste min mor Emil fra Lønneberg og Pippi Langstrømpe for mig. Dem elsker jeg stadig Ellers tror jeg ikke jeg nåede at læse andet end Den Uendelige Historie før jeg kastede mig over Ringenes Herre. Derefter læste jeg vist kun voksen litteratur.

  1. Ringenes Herre læste jeg første gang, da jeg var sidst i 20’erne. Det er stadig den dejligste historie, jeg har læst ❤️

  1. Min søn er også rigtig glad for Kenneth Bøgh Andersens bøger, men jeg har endnu ikke læst én. Men det skal jeg selvfølgelig. Især også fordi vi har dem i klassesæt på min skole, og jeg har tænkt, at jeg vil læse “De hvide mænd” med min kommende 9. klasse næste skoleår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.