Billedbog af Jakob Lund Pedersen 

Anmeldelse af Line Broholm Søndergaard, forfatterspire og lærer

Fysik for de små – Atomer for børn (3-6 år)

Jeg har altid elsket bøger, der forsøger at gøre svært stof forståeligt for børn og andre almindelige mennesker. I historien om familien Atom bliver de små læsere bekendt med ordet atom og ordene for de partikler som atomer består af (protoner, neutroner og elektroner). Det er svære ord som skal høres og siges igen og igen, før de sidder fast. Derfor er det en god idé at lege ordene ind i en sød og sjov historie.

Familien Atoms karaktertræk

Historien handler om en dag i familien Atoms liv, hvor drengen i familien, lille Proton, prutter hele sin familie væk, mens de ligger og sover. Mor, fru Elektron, og far, hr. Neutron, og deres hund, Kvark, flyver ud af huset midt om natten. Men lille Proton er en positivt ladet lille dreng, så han lader sig ikke så nemt slå ud. Han går straks i gang med at lede efter sin familie. Han leder efter sin far Hr. Neutron, der altid er ret neutral og jævnt tilfreds, og han leder efter sin mor, der har en negativ indstilling til det meste. Hun er elektrisk og slår gnister, når hun er sur.

Atomer – for børn

Hvis jeg havde opdaget denne fine bog, da jeg selv havde små børn, er der ingen tvivl om, at jeg havde lånt den på biblioteket. Der er også stor sandsynlighed for, at mine børn ville ha’ moret sig over alle prutterne. Hvis de gerne ville ha’ læst den igen, så havde jeg nok købt den, og glædet mig til alle de skønne samtaler om atomer, elektricitet og gode ideer (billedet med den elektriske pære).

Selvom min mindste søn på 10 år er alt for gammel til denne bogs målgruppe, og selvom han allerede har fået læst “Jagten på sandheden” af Eirik Newth højt af sin morfar med efterfølgende tanker og snakke og nye tanker, så læste jeg naturligvis denne bog højt for ham. Han hyggede sig med efterårsbål i haven imens. Han hørte pænt efter, og fik også lidt styr på det med atomer igen. For det kan nemt glemmes. Han spurgte:

Er atomer ikke farlige? Jeg tænker på atombomber og atomkraftværker…

Så fik vi en lille snak igen, og læste den børnevenlige forklaring bagerst i bogen, hvor der også er en lille tegning af et atom.

Min søn blev igen optaget af, hvordan alt er lavet af små bitte atomer. Vi kan bare ikke se dem. Han undrer sig over sammenhængen med atombomber, og det er en snak jeg vil overlade til drengens morfar…

motorcycle 1476276 1280 1024x741 - Da lille Proton pruttede sin familie væk - Fysik for de småKilde: Pixabay

Store snakke om små bitte ting

Det er en sød historie med fine illustrationer. Tanken med at introducere de helt små for fysikkens verden tiltaler mig meget. Jeg håber virkelig, at bogen finder vej ud til de små pus, hvor den kan være anledning til store snakke om små bitte ting.

Udklip 300x64 - Da lille Proton pruttede sin familie væk - Fysik for de små

 

 

 

Forfatter: Jakob Lund Pedersen – Forlag: EgoLibris  – Illustrator: Anne Sigismund – Bogen udkommer d. 18. oktober 2018

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.